Viza 457 – odgovori na najčešća pitanja o ovoj vizi za život i rad u Australiji

Viza 457 je privremena viza za kvalifikovane radnike.

K
457-australian-visa

Viza podklase 457 je najčešće korišćena viza za poslodavce koji sponzorišu radnike iz inostranstva za rad u Australiji na privremenoj osnovi.

Podklasa 457 omogućava preduzećima da zapošljavaju inostrane radnike do 4 godine na osnovu kvalifikacija.

Nosioci vize 457, na osnovu ove vize mogu da:
– Rade u Australiji u periodu od jednog dana do 4 godine,
– Dovedu u Australiju uže članove porodice – oni mogu da rade i studiraju,
– Nakon ulaska u Australiju na osnovu ove vize, ne postoji ograničenje po broju ulaska ili izlaska iz zemlje.

Ovo su najćešće postavljana pitanja o ovoj vizi:

ŠTA JE VIZA 457?

Viza 457 je privremena viza za kvalifikovane radnike.
To je viza koja se zasniva na osnovu poslodavca koji sponzoriše kvalifikovanog radnika. A to znači da kompanija iz Australiji ili inostranstva, koja radi na teritoriji Australije može da dovede kvalifikovanog radnika ako nije u mogućnosti da nadje radnika potrebnih kvalifikacija na australijskom tržištu radne snage.

1KOJA ZANIMANJA IMAJU PRAVO DA APLICIRAJU ZA 457 VIZU?

Postoji veliki broj zanimanja na osnovu kojih je moguće aplicirati za ovu vrstu vize. Ovo su 5 najtraženijih zanimanja, ali kompletan spisak možete videti na zvaničnom veb sajtu australijske vlade http://www.border.gov.au/trav/work/work/subclass-457-visa-legislative-instruments

2KAKO POSLODAVAC SPONZORIŠE NEKOGA IZ INOSTRANSTVA?

Ovaj proces sponzorstva se odvija u nekoliko faza tačnije tri kada je u pitanju ova viza 457.

Sponzorstvo: Poslodavac, kome je potreban radnik odredjenih kvalifikacija, aplicira kod imigracinih vlasti za dozvolu da bude poslovni sponzor. U okviru ove aplikacije sponzor odnosno kompanija mora da imenuje zanimanje koje je vezano za vizu 457.

Nominacija: Poslodavac imenuje zanimanje za potencijalnog ili već postojećeg nosioca 457 vize.

Apliciranje za vizu: Osoba koja je nominovana u drugom delu procesa, za odredjenu vrstu posla (koja se odredjuje u prvoj fazi „Sponzorstvo“) aplicira, predaje potrebnu dokumentaciju za dobijanje ove vize na osnovu sponzorstva i nominacije, sto se tiče poslodavca. I na osnovu kvalifikacija koje poseduje.

3DA LI APLIKANT ZA VIZU 457 MORA DA DOKAŽE POZNAVANJE ENGLESKOG JEZIKA?

Kada je u pitanju primarni aplikant, nosioc vize, kao deo standardno poslovnog ugovora o sponzorstvu, aplikant mora ispuniti uslov za poznavanje engleskog jezika. Postoje izuzeci u sledećim kategorijama.
– Ako je aplikant nosioc pasoša Kanade, Novog Zelanda, Republike Irske, Velike Britanije ili SAD,
– Ukoliko je aplikant završio najmanje 5 godina studija u kojoj se nastava odvijala na engleskom jeziku.

Ovo su rezultati o poleženom engleskom jeziku potrebni za aplikante koji bi da se prijave  za vizu 457:

English test Minimum band score Minimum scores for English test components
Listening Reading Speaking Writing
IELTS test Overall band score 5.0 4.5 4.5 4.5 4.5
OET B B B B
TOEFL iBT Total band score 36 3 3 12 12
PTE Overall band score 36 30 30 30 30
CAE Overall band score 154 147 147 147 147

Izvor – https://www.legislation.gov.au/Details/F2015L00563

 

4DA LI NOSIOC 457 VIZE MOŽE DA POVEDE PORODICU SA SOBOM?

Naravno, nosioc ove vize može da povede članove porodice sa sobom u Australiju. Oni mogu da rade i studiraju tokom boravka na osnovu ove vize.

Za više detalja posetite zvaničnu veb stranicu na kojoj se možete detaljnije upoznati sa ovom vizom – https://www.border.gov.au/Forms/Documents/1154.pdf

KOMENTARI